Merhabalar,
Çalışanlara verilen kişisel koruyucu donanımların zimmetlenmesi gerektiği (kayıt altında tutulması gerektiği) hususunda bir yasal dayanak var mı? Yoksa kkd'nin teslim ettiğimize dair kanıt niteliği taşıdığı için mi istiyoruz?
Öncelikle
KANIT = Ceza muhakemesi hukukuna göre herhangi yasal bir durumda kullanılan ispat vasıtası yani delildir. (Ceza Muhakemesi Kanunu, 5271) Konuşma dilinde deliller kanıt olarak isimlendirilmektedir.
İSPAT= Yargıya varmak konumunda olan kişinin yani hakimin deliller vasıtasıyla bir olayın gerçekleşip gerçekleşmedine veya belirli bir şekilde gerçekleştirildiğine ikna edilmesidir. (Anadolu AÖF, ADALET, Ceza Muhakemesi Hukuku, Bölüm-3 İspat Vasıtaları: Deliller, 2014)
YASAL DAYANAK = İsnad edilecek bir şeyin, mevcut anayasa, yasa vb. uygunluğudur.
ZİMMET = Üzerinde olan yani kullanım amaçı ile sahip olunan şey, demektir.
Konu ile ilgili yasal dayanaklara baktığımızda ise :
1)
KKD Yönetmeliği,Tanımlar, Md.4 h) Kişisel Koruyucu Donanım (KKD); 1) Kişilerce bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik riskine karşı korunmak amacıyla giyilmek veya tutulmak üzere tasarlanmış ve imal edilmiş donanımı,
2)
Kişisel koruyucu donanımların işyerlerinde Kullanılması hakkında yönetmelik
Tanımlar Md. 4 b) Kişisel koruyucu donanım: 29/11/2006 tarihli ve 26361 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği esas alınmak üzere; 1) Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazları, (müteakip fıkralar )
İkinci bölüm,
İşverenin Yükümlülükleri, Genel kural
MADDE 5 – (1) Kişisel koruyucu donanım, risklerin, toplu korunmayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği, tam olarak sınırlandırılamadığı durumlarda kullanılır.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.
Kullanım kuralları MADDE 8, (1) İşveren …… Çalışanların bu kişisel koruyucu donanımları uygun şekilde kullanmaları için her türlü önlemi alır. / (2)
Çalışanlar, 6331 sayılı Kanunun 19 uncu maddesine uygun olarak, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda
kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımları doğru kullanmakla, korumakla, uygun yerlerde ve uygun şekilde muhafaza etmekle yükümlüdür.
Medeni Muhakemede (Örn. İş Kazası veya Meslek Hastalığı sonrasında açılacak tazminat davaları) belirli olayların, belirli delillerle ispatı zorunludur. Olayın ispatı için kanunen öngörülen delille hakim bağlıdır. ; Ceza muhakemesinde ise delil serbestisi geçerlidir, yani belli hususların belli delillerle ispatı zorunlu değildir. İspatı gereken husus her türlü delille ispat edilebilir. (Anadolu AÖF, ADALET, Ceza Muhakemesi Hukuku, Bölüm-3, Giriş, 2014)
Sonuç olarak :
1) Ceza ve Borçlar hukukuna intikal edebilecek herhangi bir durumda (İş Kazası, Meslek Hastalığı, Maddi ve Manevi Tazminat talepleri vb.) işverene İSNAD edilecek her türlü suçtan savunması için yapacağı İSPAT (kural olarak hukuki savunma) aşamasında kullanılacak subut (ispat edici) deliller kullanılmaktadır.
Zimmet formları, Belge Dellileri (kanıtları)dır. (CMK M.214,215)
2) Hukuki bir durumda, zimmet formları bu yasal dayanaklar çervesinde işvereni koruduğu kadar, İŞ GÜVENLİĞİ UZMANINI da korur.
Bu yüzden, zimmet formu yaptırılması ve KKD'lerin zimmet formu ile çalışana teslim edilmesinde, hem iş güvenliğinin etkin bir şekilde sağlanmasıın en büyük temeli olan KONTROL mekanizmasının etkin işletilmesi bakımından, hem de hukuki bakımdan büyük fayda olduğu kanaatindeyim.
