Kızgın Yağ Kazanı Periyodik Kontrollerinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Kızgın yağ kazanları, su yerine ısı transfer yağı kullandıkları ve çok yüksek sıcaklıklara (300°C ve üzeri) çıkabildikleri için işletmelerdeki en tehlikeli ekipmanlardan biridir. Bu yüksek sıcaklık, yağın parlama noktasına ulaşması durumunda büyük bir yangın veya patlama riskini beraberinde getirir.

2026 yılı güncel İsgkatip ve EKİPNET standartlarına göre yapılan bir denetimde, kızgın yağ kazanı periyodik kontrollerinde dikkat edilmesi gereken hayati hususları aşağıda özetledim.

1. Isı Transfer Yağının Kalite Analizi​

İşin aslına bakarsanız, buhar kazanından en büyük farkı budur. Yapılan teknik analizlere göre, kızgın yağ kazanı kazalarının %40'ı bozulan yağın tortu yapmasından kaynaklanıyor.
  • Yağ Analiz Raporu: Müfettişler ve EKİPNET uzmanları, yağın parlama noktasını, vizkozitesini ve içindeki karbonlaşma oranını gösteren güncel bir laboratuvar analizi görmek ister.
  • Tortu Riski: Karbonlaşan yağ, kazan borularının içinde tabaka oluşturur; bu da yerel aşırı ısınmaya ve boruların delinmesine (yarılmasına) neden olur, bizzat uyarayım istedim.

2. Genleşme ve Depolama Tankı Kontrolleri​

İtiraf etmek gerekirse, kazanın kendisi kadar yan sistemleri de kritiktir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Kızgın yağ sisteminde genleşme tankı azot korumalı değilse, yağ hava ile temas edip hızla oksitlenir" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Azot Yastıklama: Yağın hava ile temasını kesen azot sisteminin çalışıp çalışmadığı.
  • Seviye Kontrolleri: Genleşme tankındaki yağ seviyesinin minimum ve maksimum limitlerde alarm verip vermediği test edilir haliyle.

3. Akış (Flow) Kontrolü ve Emniyet Sistemleri​

Kızgın yağ kazanında yağın sürekli devridaim etmesi şarttır. Eğer pompa durursa ve brülör yanmaya devam ederse, borular saniyeler içinde eriyebilir.
  • Akış Şalteri (Flow Switch): Yağ akışı durduğunda brülörü anında kapatıp kapatmadığı test edilir.
  • Diferansiyel Basınç: Giriş ve çıkış arasındaki basınç farkının emniyet sınırları içinde olup olmadığına bakılır.
  • Termostatlar: Yağ sıcaklığı set değerini aşarsa sistemin kendini kilitleyip kilitlemediği kontrol edilir, bizzat uyarayım istedim.

4. Kaçak ve Sızıntı Muayenesi​

İtiraf etmek gerekirse, kızgın yağ kaçakları görünmez birer yangın davetiyesidir.
  • Duman Borulu/Su Borulu Yapı: Kazanın duman sandıklarında veya vana bağlantılarında yağ sızıntısı olup olmadığı gözlemlenir.
  • Yalıtım Malzemesi: Sızan yağ yalıtım malzemesine (taş yünü vb.) bulaşırsa, içten içe yanarak büyük bir yangın başlatabilir haliyle.

5. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı İçin Gerekenler​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde şu belgeler set halinde istenir:
  • Brülör Bakım Formu: Gaz veya sıvı yakıt brülörünün yıllık bakımı.
  • Pompa Bakımı: Sirkülasyon pompalarının mekanik salmastra kontrolleri.
  • Yangın Söndürme Sistemi: Kazan dairesindeki otomatik söndürme sisteminin veya uygun tipteki (KKT veya Köpüklü) söndürücülerin varlığı.

Özetle: Kızgın yağ kazanı kontrolü; yağın kimyasal durumu, akış emniyeti ve sızıntı kontrolünün birleşimidir. Yılda en az 1 kez EKİPNET kayıtlı uzman tarafından yapılmalı ve rapor İsgkatip sistemine işlenmelidir.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.