Arkadaşlar merhaba,
İşyerinde kke kullandırtmak kimin görevidir. İşveren kke kullandırılması konusunda sürekli bana baskı yapıyor. İşçilerle kavga edip zorla kullandırtmamı istiyor.
Bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilir miyim?
Bu konuda doktora ve yüksek lisans tezleri bile var.
Bu konu bilinen ilk inşaa/üretim faaliyetlerinden beri (Mısır Piramitlerinden beri) mevcut bir sorun.
Kişisel Koruyucu Donanım kullanmak bir kültür işidir. Detaya girmek istemiyorum.
Saha ağzı ile yazayım :
1) İGU'lar , patronun değneği değildir! Aksine patronun en büyük yardımcısı olup, onlara para kazandıran, onları cezai hukuki süreçlerden uzak tutan ve koruyan kişidir.
2) İGU'ların görev, yetki ve sorumlulukları İGU yönetmeliğinde yazar. Ha, zaman zaman kendisine çekiç atılan, baret atılan, eksik müessir fiillere maruz kalan İGU'ları SAFETY'leri biliyoruz. Ancak bu illaki işçilerle kavga etmeyi gerektirmez.
3) Balık baştan kokar! Anladınız ne dediğimi.
Şimdi kitabi ağız ile yazayım :
1. Çalıştığınız yerin sabit uzmanımısınız? yoksa OSGB'ye bağlı uzman mısınız?
1.1 Sabit Uzmansanız :
+ KKD kullanımı üzerine iç yönetmeliğiniz var mı ? Hani KALİTECİLERİN çok yoğun çalıştıkları iç yönetmelikler olayı. Çalışanlara tebliği yapılmış mı? İmza altına alınmış mı ? Yapın tespiti, açın DÖF, yayınlayın gitsin.
+ İş Yeri İSG Genel Talimatınız var mı? Süreli/Süresiz İş Akdinde çalışanlarınızı bağlayan iş güvenliği maddeleri var mı ? Yoksa ya da eksik ise bunu İK'cılar ile koordine edin, güncelleyin, yayınlayın, uygulatın.
+ İş Yeri İş Güvenliği Kurulu var mı ? Toplantı yapılıyor mu ? Kurulda dile getirin ve tutanak altına alın.
+ KKD kullanımı üzerine çalışanlara eğitim verilmiş mi ? İmza altına alınmış mı ? İMZALARI var mı ? Yapın tespiti, açın DÖF, yayınlayın gitsin.
Özetle, zorlukla karşılaşmak bizim kaderimiz

O yüzden önce kitabi olarak önlemlere dikkat etmek lazım. Çünkü sonrasında savcının karşısında ananın adı, babanın adı diye önce bize soruyorlar.
1.2 OSGB'ye bağlı uzman iseniz :
Patronunuza söyleyin, gelsin bu iş yeri ile konuşsun. Çok fazla sorumluluk yüklenmeyin.
Bu yazacağım tamamen iş güvenliği kavramına ve temsil ettiğimiz pozisyona aykırı biliyorum ama

Bazen arkanızı dönmeyi bilin

Bazen siz iyi polis olun

Allah kolaylık versin.