Mobil Vinç Periyodik Kontrollerinde Bom Muayenesi Nasıl Yapılır?

Mobil vincin "bel kemiği" sayılan bu kritik bileşene odaklanacak olursak; mobil vinç periyodik kontrollerinde bom muayenesi, sadece gözle bakılarak değil, gelişmiş tahribatsız muayene (NDT) yöntemleri ve hassas yük testleri ile bir bütün olarak yapılır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok şantiyede "Bomda eğilme yok, çalışıyor işte" diyerek detaylı kontrol atlanıyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, bomdaki mikroskobik çatlaklar veya aşınmış kızaklar doğrudan "Kullanılamaz" raporu verilmesine neden oluyor.

Mobil vinç bom muayenesinin 2026 standartlarındaki uygulama adımlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Teleskobik Bomlarda Sürülme ve Yataklama Kontrolü​

İşin aslına bakarsanız, bomun iç içe geçen kısımları (teleskobik bölümler) vincin en hassas yeridir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan bom kırılmalarının çoğu, iç kısımdaki aşınma plakalarının (kızakların) bitmesinden kaynaklanıyor.

• Kızak Kontrolü: Bom tamamen açılır ve her bir bölümün yataklama elemanları (wear pads) kontrol edilir. Eğer boşluk (tolerans dışı sehim) varsa, bu durum vincin dengesini bozar.
  • Yağlama Durumu: Bomun sürülme yüzeylerinde metal metale sürtünme olup olmadığına bakılır, bizzat uyarayım istedim.

2. Kaynak Yerlerinde Çatlak Muayenesi (NDT)​

İtiraf etmek gerekirse, bom üzerindeki boyanın altındaki çatlakları gözle göremezsiniz. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip bom ek yerlerine manyetik parçacık testi yapmıyorsa o kontrol eksiktir" der; bu çok yerinde bir tespittir.

• Manyetik Parçacık (MT) veya Sıvı Penetrant (PT): Özellikle bomun gövdeyle birleştiği ana kulaklar ve ek yerlerindeki kaynak dikişleri bu yöntemlerle taranır.
  • Korozyon Kontrolü: Bomun iç kısımlarında veya su birikebilecek kuytu noktalarında paslanma (korozyon) olup olmadığı ultrasonik kalınlık ölçüm cihazlarıyla denetlenir haliyle.

3. Bom Geometrisi ve Doğrusallık Testi​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, bomun "ok gibi" düz olması beklenir.

• Eğilme ve Burkulma: Bom tam boyuna açıldığında, sağa-sola veya aşağı-yukarı bir "bel verme" (kalıcı deformasyon) olup olmadığı lazerli ölçüm cihazları veya şakul ile kontrol edilir.
  • Pim ve Perçinler: Bomu birbirine bağlayan veya pistonlara bağlayan ana pimlerin aşınma durumu ve emniyet segmanları tek tek incelenir, bizzat uyarayım istedim.

4. Hidrolik Sistem ve Kilitleme (Check-Valf) Testi​

İtiraf etmek gerekirse, bomun sağlam olması kadar o bomu havada tutan hidrolik gücün kararlılığı da kritiktir.

• Yük Altında Bekleme: Bom maksimum açıda ve yükteyken, hidrolik silindirlerin "milim milim" aşağı kayıp kaymadığı ölçülür.
  • Hortum Patlama Valfi: Olası bir hortum patlamasında bomun aniden çökmesini engelleyen "ikiz kilit" veya check-valf sistemlerinin fonksiyonelliği test edilir haliyle.

5. Moment Kontrol Sistemi (LMI) Entegrasyonu​

2026 standartlarında isgkatip üzerinden onay alabilmeniz için vincin "beyni" olan moment kontrol cihazının bom açısını ve uzunluğunu doğru okuması şarttır.

• Kalibrasyon Doğrulaması: Bomun açısı ile ekrandaki açının, bomun uzunluğu ile ekrandaki uzunluğun birbirini tutması gerekir. Yanlış veri, bomun aşırı yüklenmesine ve devrilmeye yol açar, bizzat uyarayım istedim.

Özetle: Bom muayenesi; metal yorgunluğu, geometrik düzgünlük ve hidrolik emniyetin birleşimidir. Yılda en az bir kez bu detaylı check-list ile kontrol edilmelidir.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.