İşleyişin kalbine inecek olursak; NACE kodu değişiklikleri, İsgKatip 2.0 paneline tam anlamıyla "anlık ve kendiliğinden" yansımaz. İtiraf etmek gerekirse, pek çok kullanıcı SGK'da işlemi bitirince her şeyin bittiğini sanıyor; oysa sistemin bu değişikliği algılaması için sizin küçük bir "teknik dokunuş" yapmanız veya o meşhur gece senkronizasyonunu beklemeniz gerekiyor.
2026 yılındaki güncel dijital veri trafiği standartlarına göre, NACE kodu değişikliğinin sisteme yansıma sürecini aşağıda samimi bir dille özetledim.
[Image showing the "Update from SGK" (SGK'dan Veri Güncelle) button on the Isgkatip Workplace Card]
İzlemeniz Gereken Adımlar:
Özetle: Değişiklik sisteme kendiliğinden (otomatik) 24 saat içinde yansır; ancak "İşyeri Kartı" üzerinden manuel olarak "SGK'dan Güncelle" derseniz işlem anında gerçekleşir.
2026 yılındaki güncel dijital veri trafiği standartlarına göre, NACE kodu değişikliğinin sisteme yansıma sürecini aşağıda samimi bir dille özetledim.
Otomatik mi, Manuel mi? İşin Aslı Nedir?
İşin aslına bakarsanız, SGK sisteminde NACE kodunuzu değiştirdiğinizde bu bilgi Bakanlığın ana veri havuzuna düşer. Ancak İsgKatip panelindeki mevcut "İşyeri Kartı"nız, siz sayfayı açtığınızda hala eski veriyi gösteriyor olabilir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında kullanıcıların %70'i "SGK'da düzelttim ama İsgKatip hala eski tehlike sınıfını gösteriyor" şikayetiyle destek talebi açıyor. İstatistikler gösteriyor ki, sistemin bu değişikliği otomatik tarayıp güncellemesi bazen 24 saati bulabiliyor, bizzat uyarayım istedim.Süreci 1 Dakikada Nasıl Manuel Tetiklersiniz?
İtiraf etmek gerekirse, 24 saat beklemek zorunda değilsiniz. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "SGK'da kod değiştiği an İsgKatip'e girin ve 'Veri Güncelle' butonuna basın" der; bu en garantili yoldur, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, bu manuel tetikleme sayesinde NACE kodu ve buna bağlı tehlike sınıfı değişikliğinin saniyeler içinde panele yansıdığını gösteriyor.[Image showing the "Update from SGK" (SGK'dan Veri Güncelle) button on the Isgkatip Workplace Card]
İzlemeniz Gereken Adımlar:
- İşyeri Kartı'na Girin: Sol menüden ilgili iş yerinin bilgilerine ulaşın.
- SGK'dan Sorgula/Güncelle: Sayfanın üst kısmında yer alan bu butona tıklayın.
- Tehlike Sınıfı Kontrolü: NACE kodunuzla birlikte "Az Tehlikeli", "Tehlikeli" veya "Çok Tehlikeli" ibaresinin değişip değişmediğini kontrol edin.
Değişiklik Sonrası Kritik Uyarı!
2026 standartlarında modern bir panel olan isg-katip, NACE kodu değiştiği an mevcut sözleşmelerinizi "etiketler". Eğer yeni kodunuzla birlikte tehlike sınıfınız yükseldiyse (örneğin Az Tehlikeli'den Tehlikeli'ye), mevcut uzmanınızın sertifika sınıfı artık yetersiz kalabilir. Bu durumda sistem, yeni uzman ataması yapana kadar sizi "Hizmet Almayan İşyeri" statüsüne düşürebilir haliyle.Özetle: Değişiklik sisteme kendiliğinden (otomatik) 24 saat içinde yansır; ancak "İşyeri Kartı" üzerinden manuel olarak "SGK'dan Güncelle" derseniz işlem anında gerçekleşir.