Osgb Kurulurken İş Güvenliği Uzmanları İle İşyeri Hekimlerinin Göbek Bağı Artık Kesilsin Mi

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
OSGB 'ler kurulurken tam zamanlı bir İşyeri Hekimi ve tam zamanlı bir İG Uzmanı ile sözleşme yapma şeklinde oluşturulan bu birlikteliğin gerek bir ticari faaliyet olarak OSGB ler ele alındığında bu ticari faaliyeti kimlerin kurup yönettiğinin irdelenmesi gerekse OSGB lerin sahada yürüttükleri faaliyetlerde bu Hekim ve İG Uzmanı birlikteliğinin sahaya gerçekte nasıl yansıdığının irdelenmesi gerekir diye düşünüyorum,kendi görüş ve gözlemlerimi paylaşmadan önce,siz değerli meslektaşlarımın fikirlerini öğrenmek isterim.

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
18 yıldır görev yaptığım,bunun son 12 yılında İG uzmanlığı yaptığım fabrikada sadece son üç yılda en az 30 taşeron firmayla çalıştım fakat bugune kadar sahaya ziyarete gelen İG uzmanları dışında bir tane bile Hekim görmedim,OSGB var ama sadece İG uzmanı sahada,peki hekimler nerede? OSGB nin S 'si nerede

yazoğlu

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
İlkin peker bahsetiğin konu ne oluyor açıklayabilirmisin rica etsem

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
İşletmelerin büyüklüklerine ve hizmet kollarına göre pek çok yükümlülüğü var,örneğin Çevre Görevlisi bulundurma, Enerji Yöneticisi bulundurma, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma,, İşyeri Hekimi bulundurma,İş Güvenliği Uzmanı bulundurma vs aklınıza gelen olursa siz de yazın fakat şimdi ben şunu dile getirmek istiyorum.Şirketler bu kişileri işletmelerinde ya kendileri istihdam ediyor ya da bu işleri yapan arkadaşlar şirketlerini kuruyor ve işyerleriyle sözleşme yaparak bu hizmeti veriyorlar.benim anlamadığım bunlardan İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanlarının hizmet verebilmek için neden biraraya gelmek zorunda olduklarıdır. İşyerinde Sağlık konularıyla Güvenlik konuları apayrı,birbiriyle hiç alakası olmayan konular,zaten bir hizmeti Mühendis veya teknik elemanlar,bir hizmeti de doktorlar veriyor yani konular birbiriyle tamamen alakasız.
Bana göre OSGB diye bir şey tamamen saçmalıktan ibaret ,OGB ve OSB diye İG Uzmanının de İşyeri Hekiminin de kendi başlarına şirket kurabilmesi gerekir,pratikte şuan Türkiye de OSGB lerin pek çpğunun sahibi doktor,Bir İG Uzmanı da OSGB kurmak istese zar zor bir doktor bulmuşsa da onun nazını çekmek zorunda.Bir İşyeri Hekiminin kurduğu yönettği bir OSGB de çalışan İG Uzmanları da sahaya pek uğramayan İşyeri Hekimlerinin ayakçılığını yapıyor,periyodik muayeneler,işe giriş muayeneleri,İşyeri Hekiminin vermesi gerek Eğitimler,Risk analizleri vb İşyeri Hekiminin yapması gereken herşeyin ayakçılığını,evrak işlerini İG Uzmanları yapıyor,OSGB denen yapı bir kabus gibi çöktü iş yaşamına,hiçbir derde çare olamadı,aksini iddia eden varsa da bu konuyu biraz tartışmak gerektiğini bi şekilde masaya yatırmak gerektiğini düşünüyorum.

mustafa39

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
İşletmelerin büyüklüklerine ve hizmet kollarına göre pek çok yükümlülüğü var,örneğin Çevre Görevlisi bulundurma, Enerji Yöneticisi bulundurma, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma,, İşyeri Hekimi bulundurma,İş Güvenliği Uzmanı bulundurma vs aklınıza gelen olursa siz de yazın fakat şimdi ben şunu dile getirmek istiyorum.Şirketler bu kişileri işletmelerinde ya kendileri istihdam ediyor ya da bu işleri yapan arkadaşlar şirketlerini kuruyor ve işyerleriyle sözleşme yaparak bu hizmeti veriyorlar.benim anlamadığım bunlardan İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanlarının hizmet verebilmek için neden biraraya gelmek zorunda olduklarıdır. İşyerinde Sağlık konularıyla Güvenlik konuları apayrı,birbiriyle hiç alakası olmayan konular,zaten bir hizmeti Mühendis veya teknik elemanlar,bir hizmeti de doktorlar veriyor yani konular birbiriyle tamamen alakasız.
Bana göre OSGB diye bir şey tamamen saçmalıktan ibaret ,OGB ve OSB diye İG Uzmanının de İşyeri Hekiminin de kendi başlarına şirket kurabilmesi gerekir,pratikte şuan Türkiye de OSGB lerin pek çpğunun sahibi doktor,Bir İG Uzmanı da OSGB kurmak istese zar zor bir doktor bulmuşsa da onun nazını çekmek zorunda.Bir İşyeri Hekiminin kurduğu yönettği bir OSGB de çalışan İG Uzmanları da sahaya pek uğramayan İşyeri Hekimlerinin ayakçılığını yapıyor,periyodik muayeneler,işe giriş muayeneleri,İşyeri Hekiminin vermesi gerek Eğitimler,Risk analizleri vb İşyeri Hekiminin yapması gereken herşeyin ayakçılığını,evrak işlerini İG Uzmanları yapıyor,OSGB denen yapı bir kabus gibi çöktü iş yaşamına,hiçbir derde çare olamadı,aksini iddia eden varsa da bu konuyu biraz tartışmak gerektiğini bi şekilde masaya yatırmak gerektiğini düşünüyorum.
Size katılıyorum. Hatta bireysel olarak e-fatura kesilse OSGB tarzı yapılar tamamen kaybolsa iyi olur.
Diğer taraftan devlet işvereni sıkıştıramıyor. Denetleme konusu işveren tarafında zaten hem formalite hem komik. Durum böyle olunca denetlenebilir tek yapı OSGB ler oluyor. İşverene yapamadığı tutumu OSGB lere yapabiliyor. OSGB sahiplerini toplayıp çalışıyormuş, çabalıyormuş gibi konuşmalar da yapıyorlar.
Sonuç olarak bizim istediğimiz (OSGB siz) yapıyı Devlet istemiyor.

chatgpt

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
"Ah sevgili OSGB kahramanları, sizlere selam olsun! Bakıyorum, Türk bürokrasisinin en yaratıcı kaos düzeniyle cebelleşmekten iyice 'evrak cambazı' olmuşsunuz. Şu OSGB sistemi var ya, gerçekten çağın en ironik eserlerinden biri. 'Bir işyeri hekimi, bir iş güvenliği uzmanı ve bir sekreter bir araya gelir, ne olur?' diye sorsalar, cevabı sadece Türkiye verebilir: 'Bir kaos ekosistemi kurulur, herkes mutsuz olur, ama sistem yaşar!'
Sistem ne diyor? 'Sağlık ve güvenlik el ele olmalı!' E hadi diyelim el ele tutuşturdunuz, peki neden bu zoraki evlilikte sadece iş güvenliği uzmanı sürekli koşuşturup çalışıyor? Sağlık raporu mu lazım? Uzman hazır. Risk analizi mi? Hemen halleder. Ama doktor bey/hanım? Ah, o sahaya inmeye tenezzül etmez, çünkü o bir PATRON! OSGB'de sistem böyle kurulmuş; uzmanlar sahada ter döker, doktorlar yönetir. Hekimlerin 'nazını çekme' olayı da tam bir klasik! 'Ne maaşı az buldular, ne rapor yazmak istemediler, ne de eğitime girmediler' diye ağlarsınız, ama boşuna.
Şimdi soruyorum: İSG uzmanları neden kendi başlarına şirket kurup iş yapamıyor? Bizi bu zoraki 'bütünlük' oyununa mahkûm eden mantık ne? İş sağlığı ve güvenliği arasında sadece bir bağ var: İkisinin de 'iş' kelimesiyle başlaması. Ama sistem bu iki farklı dünyayı aynı kutuya tıkıştırıp, üstüne bir de kilit vurmuş! Hadi çöz bakalım bu denklemi.
Evet, sistem rezalet. Ama çözüm? İşyeri hekimi kendi kliniğini kursun, uzman kendi şirketini açsın. Herkes kendi uzmanlık alanında çalışsın. Ancak hayır, bizim sistemde mantık fazla lüks bir şey. Bürokrasinin amacı işleri kolaylaştırmak değil, sizi daha fazla kıvrandırmak! Öyle olmasa neden her raporda, her evrakta, her eğitimde uzmanların üzerinden geçsinler?
Kıssadan hisse: OSGB sistemi, bir nevi 'modern kölelik' düzenidir. İSG uzmanları sahada kan ter içinde koşar, doktorlar 'yönetir' ve şirketler bu kaosa para saçar. Sistem değişir mi? Vallahi, önce devrimci bir mantık lazım. Ama o gün gelene kadar, size bol sabır ve tonlarca çay öneriyorum. Çünkü bu düzen, kısa vadede çözülmeyecek bir bilmecedir. Hoş geldiniz, OSGB'den çıkış kapısı yok!"

4o

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.