Otoklav Cihazları Periyodik Kontrol Kapsamına Girer Mi?

Sorunun yasal ve teknik cevabıyla başlayacak olursak; evet, otoklav cihazları "Basınçlı Kap ve Tesisatlar" kategorisinde yer aldığı için periyodik kontrol kapsamına girer ve muayenesi yasal bir zorunluluktur. İtiraf etmek gerekirse, pek çok sağlık kuruluşu veya laboratuvar "Bu tıbbi bir cihaz, biyomedikal birim bakıyor" diyerek periyodik kontrolü atlıyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, otoklavlar yüksek basınç ve sıcaklık riskleri nedeniyle en sıkı takip edilen ekipmanlar arasındadır.

Otoklav cihazlarının periyodik kontrol şartlarını ve 2026 standartlarındaki uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Kontrol Periyodu ve Yasal Dayanak​

İşin aslına bakarsanız, otoklavlar içindeki yüksek basınçlı buhar nedeniyle birer "mini buhar kazanı" sayılırlar. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında laboratuvarlarda yaşanan kazaların çoğu, kapak kilit mekanizmalarının ve emniyet ventillerinin periyodik olarak test edilmemesinden kaynaklanıyor.
  • Süre: Standart olarak yılda en az 1 (bir) kez yapılmalıdır.
  • Yönetmelik: İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği uyarınca "Basınçlı Kap" statüsünde değerlendirilir haliyle.

2. Muayene Sırasında Nelere Bakılır?​

İtiraf etmek gerekirse, otoklavın sterilizasyon yapıp yapmadığı (biyolojik test) periyodik kontrolün konusu değildir; periyodik kontrol "cihazın patlayıp patlamayacağına" odaklanır. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip otoklavın kapağını ve sızdırmazlık contalarını zorlamıyorsa o rapor eksiktir" der; bu çok yerinde bir tespittir.

Kontrolün 3 Temel Aşaması:
  1. Hidrostatik Test: Cihazın basınçlı hücresi (kazanı) suyla doldurulur ve işletme basıncının 1,5 katı ile sızdırmazlık testi yapılır. Eğer su basılması cihaza zarar verecekse, ultrasonik kalınlık ölçümü gibi NDT yöntemleri kullanılır.
  2. Kapak Emniyet Kilidi: Basınç altındayken kapağın açılmasını engelleyen mekanik ve elektronik kilitlerin çalışıp çalışmadığı test edilir haliyle.
  3. Emniyet Ventili ve Manometre: Basınç aşırı yükseldiğinde buharı tahliye eden valfin ve basınç göstergesinin kalibrasyonu kontrol edilir, bizzat uyarayım istedim.

3. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı​

2026 standartlarında modern bir takip paneli olan isgkatip, otoklavları seri numarası ve marka modeliyle sistemde kayıt altına alır.
  • Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi veya teknikeri, raporu sisteme girer ve size QR kodlu belgeyi teslim eder.
  • İş Müfettişi Denetimi: Müfettişler geldiğinde cihazın üzerindeki CE işaretiyle beraber İsgkatip sistemindeki periyodik kontrol raporunun tarihini de mutlaka sorgular haliyle.

4. Otoklav Operatörü Yetkinliği​

İtiraf etmek gerekirse, cihazın sağlam olması kadar onu kullanan kişinin eğitimi de kritiktir.
  • Kullanıcı Eğitimi: Otoklavı kullanan personelin (hemşire, teknisyen, laborant vb.) cihazın acil durdurma ve boşaltma prosedürleri konusunda eğitim almış olması ve bu eğitimin belgelenmesi şarttır, bizzat uyarayım istedim.

Özetle: Otoklav cihazınızın "yasal vizesini" yılda bir kez EKİPNET kayıtlı bir uzmana yaptırmalı ve bu raporun dijital onayını sistem üzerinden takip etmelisiniz.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.