Gökyüzünden gelebilecek devasa elektriksel deşarjlara karşı tesisinizi koruyan paratoner (yıldırımdan korunma) sistemlerine odaklanacak olursak; paratoner tesisatının periyodik kontrolü, yasal olarak yılda en az 1 (bir) kez yapılmak zorundadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Paratoner orada duruyor, paslanmamışsa sağlamdır" diye düşünüyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, sadece görsel kontrol değil, iniş iletkeninin sürekliliği ve toprak geçiş direnci milimetrik olarak sorgulanır.
Paratoner kontrolünün zamanlaması ve 2026 standartlarındaki muayene detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Özetle: Paratoner vizesi yılda bir kez, tercihen fırtına sezonu öncesi yaptırılmalı ve direnç değeri mutlaka 10 Ohm'un altında tutulmalıdır.
Paratoner kontrolünün zamanlaması ve 2026 standartlarındaki muayene detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Yasal Süre ve En Uygun Zamanlama
İşin aslına bakarsanız, mevzuat "yılda bir" der ancak teknik açıdan en doğru zamanlama yıldırım düşme riskinin artmaya başladığı bahar aylarından (Mart-Nisan) hemen öncedir.- Standart Periyot: 12 ayda bir elektrik mühendisi veya yetkili teknik personel tarafından muayene edilmelidir.
- Olağanüstü Durumlar: Tesise veya çok yakınına bir yıldırım düştüyse, 1 yılın dolması beklenmeden sistem derhal kontrol edilmelidir. Yıldırımın yüksek enerjisi iniş hatlarını veya koruma ucunu (yakalama çubuğu) tahrip etmiş olabilir haliyle.
2. Muayenede Yapılan Kritik Ölçümler
İtiraf etmek gerekirse, paratoner kontrolü sadece çatıya çıkıp bakmak değildir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Toprak direnci 10 Ohm'un üzerindeyse o paratoner sadece yıldırımı davet eder ama toprağa iletemez" der; bu çok yerinde bir tespittir.- Toprak Geçiş Direnci Ölçümü: Paratonerin topraklama kazıklarının direnci ölçülür. İdeal ve yasal sınır değer genellikle 10 Ohm altıdır.
- Süreklilik Testi: Çatıdaki yakalama ucundan (aktif veya pasif uç) yer altındaki topraklama barasına kadar olan hattın kopuksuz olduğu test edilir.
- Radyoaktif Paratoner Notu: Eğer tesisinizde hala eski tip radyoaktif paratoner varsa, bunların bakımı yapılamaz; 2026 standartlarında bunların sökülüp Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) protokollerine göre bertaraf edilmesi ve aktif paratonerle değiştirilmesi istenir, bizzat uyarayım istedim.
3. Görsel ve Fiziksel Kontrol Noktaları
2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, sistemin fiziksel kondisyonu rapora fotoğraflarla işlenir.- Korozyon Kontrolü: İniş iletkenlerinin (bakır veya galvaniz şerit) ek yerlerindeki oksitlenmeler direnci artırır haliyle.
- Bağlantı Klemensleri: Rüzgar veya sarsıntı nedeniyle gevşeyen bağlantılar ark yapma riski taşır.
- Test Klemensi: Ölçümün yapılabilmesi için yerden yaklaşık 2 metre yükseklikte bulunan test klemensinin muhafazalı ve temiz olması şarttır, bizzat uyarayım istedim.
4. İsgkatip ve EKİPNET Kayıt Süreci
2026 standartlarında bir yangın veya elektronik cihaz hasarı durumunda sigorta şirketleri ve müfettişler ilk olarak "Paratoner raporu geçerli mi?" diye bakar.- Dijital Onay: Kontrolü yapan elektrik mühendisi, ölçtüğü direnç değerini (Örn: $4.5\Omega$) ve cihaz kalibrasyon bilgilerini sisteme girerek QR kodlu raporu oluşturur.
- Eş potansiyel Kuşaklama: Paratoner topraklamasının tesisin ana topraklamasıyla irtibatlı olup olmadığı (eş potansiyel) rapora özellikle not edilir haliyle.
Özetle: Paratoner vizesi yılda bir kez, tercihen fırtına sezonu öncesi yaptırılmalı ve direnç değeri mutlaka 10 Ohm'un altında tutulmalıdır.