Arkadaşlar bakım ve kontrol ayrı şeylerdir. Sanırım herkes bunun farkında ama başlık belki sehven periyodik bakım olarak açıldığı içi belirtme ihtiyacı hissettim. Periyodik kontrol olmalı. Aslında yönetmelikte periyodik bakım diye bir kavram direk olmasa bile bakımında yine belli aralıklarla yapılması istenmektedir.
Bide belirtmek istediğim husus şu. Periyodik kontrol raporlarında bulunması gereken hususlar diye yönetmelikte belirtilen şeyler var. Periyodik kontrol raporlarının bu doğrultuda düzenlenmesini talep edebiliriz. Daha verimli olabileceğini düşünüyorum. İlgili yönetmelik maddesi şu.
1.7. İş ekipmanının periyodik kontrolü sonucunda düzenlenecek raporda aşağıdaki bölümler bulunur:
1.7.1. Genel bilgiler: Bu bölümde işyerinin adı, adresi, iletişim bilgileri (telefon, faks, elektronik posta adresi, internet sitesi ve benzeri), periyodik kontrol tarihi, normal şartlarda yapılması gereken bir sonraki periyodik kontrol tarihi ve gerekli görülen diğer bilgilere yer verilir.
1.7.2. İş ekipmanına ait teknik özellikler: Raporun bu bölümünde periyodik kontrole tabi tutulacak iş ekipmanının adı, markası, modeli, imal yılı, ekipmanın seri numarası, konumu, kullanım amacı ile gerek görülen teknik özellikler ve diğer bilgilere yer verilir.
1.7.3. Periyodik kontrol metodu: İlgili standart numarası ve adı, periyodik kontrol esnasında kullanılan ekipmanların özellikleri ve diğer bilgiler belirtilir.
1.7.4. Tespit ve değerlendirme: Raporun bu bölümünde EK-III madde 1.7.3’te belirlenen kurallar ve yapılan periyodik kontrolden elde edilen değerlerin, yine EK-III madde 1.7.2’de yer verilen iş ekipmanının teknik özelliklerini karşılayıp karşılamadığı hususu ile ilgili standart ve teknik literatürde yer alan sınır değerlere uygun olup olmadığı kıyaslanarak değerlendirilir. Periyodik kontrolde uygulanan test ve diğer işlemlere ilişkin bilgilere yer verilir.
1.7.5. Test, deney ve muayene: İş ekipmanının periyodik kontrolü esnasında yapılan test deney ve muayene (hidrostatik test, statik test, dinamik test, tahribatsız muayene yöntemleri ve benzeri) sonuçları belirtilir.
1.7.6. İkaz ve öneriler: Yapılan periyodik kontrol sonucunda iş sağlığı ve güvenliği yönünden uygun bulunmayan hususların belirlenmesi halinde, bunların nasıl uygun hale getirileceğine ilişkin öneriler ile bu hususlar giderilmeden iş ekipmanının kullanımının güvenli olmayacağı belirtilir.
1.7.7. Sonuç ve kanaat: Raporun bu bölümünde periyodik kontrole tabi tutulan iş ekipmanının varsa tespit edilen ve giderilen noksanlıklar açıklanarak, bir sonraki periyodik kontrole kadar geçecek süre içerisinde görevini güvenli bir şekilde yapıp yapamayacağı açıkça belirtilir.
1.7.8. Onay: Bu bölümde periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişinin/kişilerin kimlik bilgileri, mesleği, diploma tarihi ve numarasına ilişkin bilgiler, Bakanlık kayıt numarası ile raporun kaç nüsha olarak düzenlendiği belirtilerek, imza altına alınır. Yukarıdaki bilgilerin veya yetkili kişinin imzasının bulunmadığı raporlar geçersizdir.
Aşağıda başka bi başlık için yazdıklarımı kopyaladım belki faydalı olabilir.
b) Bakım: İş ekipmanında yapılan her türlü temizlik, ayar, kalibrasyon gibi işlemlerin tamamını,
g) Periyodik kontrol: İş ekipmanlarının, bu Yönetmelikte öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetlerini,
Tanımlar iş ekipmanları yönetmeliğinden alınmıştır.
Bu kapsamda değerlendirildiği zaman eski tüzükte "ehliyeti hükümet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik eleman"
ifadesi yeni yönetmelikte ise daha açık ifadeyle mühendis veya tekniker gerekmesi durumu PERİYODİK KONTROLLER için geçerlidir.
Yani periyodik kontroller için yetkili bir kişi gerekmektedir. Bu ekipmana göre makina mühendisi elektrik mühendisi veya teknikeri veya gerektiğinde belli bir standart çerçevesinde eğitim almış mühendis olmaktadır.(Aslına periyodik muayene yapan kişilerin hepsinin eğitim almış olması gerekmektedir ancak şuan böyle bir zorunluluk yoktur. Yönetmeliğin 13. maddesinde bunun 2014'n 4. ayında zorunlu hale getirileceği yazıyor acak bakanlık sitesinde bunun gecikeceğini açıklamış. Yani şuan sadece tahribatsız muayene için özel eğitim almış kişi gerekli periyodik kontrol için. Diğer periyodik kontrolü herhangi bir makina mühendisi yapabilir veya herhangi bi elektrik mühendisi. Benim bu noktada önerim en azından periyodik kontrolü yapacak mühendise hangi standartlar çerçevesinde bu kontrolü yaptığını, bu ekipman hakkında ne gibi bi malumata sahip olduğunu uygun bi şekilde sormanız. Pek bi işe yaramasada belki azcık bilinç oluşturabilir.)
Bakım için ise yönetmelikte istenilen şey şunlar;
b) İşveren, iş ekipmanının kullanımı süresince, yeterli bakımını yaptırarak bu maddenin (a) bendinde belirtilen hususlara uygun durumda olması için gerekli önlemleri alır.
1.2. İş ekipmanlarının bakımları (günlük, haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık ve benzeri), ilgili standartlarda belirlenen veya imalatçının belirlediği şekilde, imalatçı tarafından yetkilendirilmiş servislerce veya işyeri tarafından görevlendirilmiş kişilerce yapılır.
Yani bakım içinde yine standartlara müracat etmemiz gerekiyor. Standartlarda süre yoksa imalatçının belirlediği sürelere göre yapılır.
Bakımı yapmaya yetkili kişiler ise serviste olabilir veya işyerinde bakım için görevlendirilen çalışanlar olabilir.
Dikkat edilmesi gereken şu ki eğer iş yerinde bakımcı görevlendirilirse bunlara hem yapacağı işle ilgili eğitim verilmeli hemde bu işten kaynaklanabilecek tehlike ve risklere karşı eğitim verilmeli...
Ayrıca İş ekipmanında günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve benzeri düzenli aralıklarla yapılan muayeneler ile tüm bakım ve onarımlar kayıt altına alınmalıdır. (Bu hususta yönetmelikte belirtilmiş.)
Yani sonuç olarak bakım ve periyodik kontrol farklı şeyler. İkisi de şart. Bakım işini yeterli eğitimi alması şartıyla bir çalışan yapabilirken periyodik kontrol işi için mühendis tekniker şartı var.
Yanlış olduğunu düşündüğünüz bi nokta varsa lütfen belirtiniz...