Şirket Birleşmelerinde İsgkatip Üzerindeki Sözleşmeler Nasıl Devredilir?

Kurumsal dönüşümün teknik altyapısına odaklanacak olursak; İsgKatip 2.0 sisteminde şirket birleşmeleri (merger) sırasında sözleşmelerin "tek tıkla" veya "otomatik" olarak devredilmesi gibi bir mekanizma maalesef bulunmamaktadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok holding veya şirketler grubu "X şirketi Y ile birleşti, her şey aynı kalmalı" diye düşünüyor; oysa sistem için SGK sicil numarası her şeydir ve birleşme sonucunda yeni bir sicil numarası oluşmuşsa süreç sıfırdan başlar.

2026 yılındaki güncel dijital işleyiş ve "Külli Halefiyet" ilkesi çerçevesinde, şirket birleşmelerinde İsgKatip yönetimini aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Sicil Numarası Değişimi ve Sözleşme İptali​

İşin aslına bakarsanız, birleşme sonucunda bir şirket (devrolunan) infisah edip diğeri (devralan) içinde eriyorsa, infisah eden şirketin SGK sicil numarası kapanır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında birleşme yaşayan firmaların %100'ünde, kapanan sicil numarasına bağlı tüm İSG uzmanı ve hekim sözleşmeleri sistem tarafından "İşyeri Kapanışı" gerekçesiyle otomatik olarak feshedilir. İstatistikler gösteriyor ki, bu durumun önceden planlanmaması, birleşme sonrası şirketi birkaç gün "İSG hizmeti almayan" statüsüne düşürüyor, bizzat uyarayım istedim.

2. "Sözleşme Devri" Yerine "Yeni Atama" Rotası​

İtiraf etmek gerekirse, sistemde "Sözleşmeyi X'ten Y'ye aktar" butonu yoktur. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Birleşme tescil edildiği gün, devralan şirketin yeni SGK sicili üzerinden uzmanları tekrar atayın" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

İzlenmesi Gereken 3 Temel Adım:

1. Sözleşme Feshi (Eski Sicil): Birleşme resmiyet kazanmadan hemen önce, eski sicil üzerindeki profesyonellerle olan sözleşmeleri manuel olarak feshedin (bu, profesyonellerin dakikalarının boşa çıkmasını sağlar).
  2. Veri Güncelleme (Yeni Sicil): Devralan şirketin e-Devlet yetkilisi sisteme girip "İşyeri Seç" menüsünden yeni oluşan veya güncellenen sicil numarasını aktif etmelidir.
  3. Yeniden Atama ve Onay: Eski uzman ve hekimlerinizi, yeni şirket yapısı ve yeni sicil numarası üzerinden tekrar "Görevlendir" diyerek atayın ve karşılıklı onay sürecini tamamlayın.
[Image showing Company A merging into Company B with old Isgkatip contracts terminating and new ones being created]

3. Çalışan Sayısı ve Süre Değişikliği​

2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, birleşme sonrası çalışan sayısındaki artışı anında algılar. Eğer birleşme sonucunda toplam çalışan sayınız örneğin 49'dan 51'e çıktıysa veya tehlike sınıfınız değiştiyse, sistem artık sadece "Uzman" değil, bir "İSG Kurulu" oluşturmanızı ve tam zamanlı uzman atamanızı bekleyecektir haliyle.

Özetle: Şirket birleşmelerinde sözleşmeler teknik olarak devredilemez. Eski sözleşmeler iptal olur; yeni kurulan veya devralan şirket sicili üzerinden tüm atamaların baştan yapılması ve elektronik olarak onaylanması şarttır.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.