TESİS VE FAALİYET İLE İLGİLİ GENEL DEĞERLENDİRME
Tesise çeşitli endüstri ve sanayi tesislerinden, Organize Sanayi Bölgelerinden ve serbest toplayıcılardan karışık ve ya ayrı olarak geri kazanımı mümkün, deforme olmamış atıklar kabul edilmektedir.Tesise lisans alınan atık kodları dışında atık kabul edilmemektedir. Tesisin girişinde kantarda giriş kaydı tutulmaktadır. Tesiste ayrıştırılan atıklar atık kodu tabelaları asılı tanımlı depolama alanında depolanmakta ve ilgili lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilmektedir.
Atıkların geri kazanım prosesi sonunda “ Granül” adlı hammadde elde edilmektedir. İlgili geri kazanım prosesinde herhangi bir kimyasal madde kullanımı söz konusu değildir.Oluşan granül çeşitli üretim alanlarında hammdde olarak çuvallanarak satışa sunulmaktadır.
Atıkların geri kazanılması faaliyeti sonucunda atık oluşumu bulunmamaktadır. Proseste yıkama işlemi yoktur.
TOPLAMA VE AYIRMA PROSESİ GENEL BİLGİLERİ
Kaynakta ayrı toplanan ambalaj atıklar donanımlı toplam araçları vasıtasıyla ilgili firmadan alınarak tesise getirilir.Ayırma alanına boşaltılan ambalaj atıkları ayırma bandından geçerek ilgili çalışanlar tarafından hem yabancı maddeleri ayıklanır hem de atıklar cinslerine göre ayrılır. Malzeme türüne göre ayrılan ambalaj atıkları ayırma bandının kenarında belli arlıklarla bulunan ayırma gözleri kullanılarak tesis içinde kolayca hareket ettirilebilen konteynırlarda biriktirilir. Cinslerine göre ayrılan tüm ambalaj atıklar pres makinesi ile preslenipbalyalandıktan sonra stok alnına getirilereklisanslı geri dönüşüm firmasına gönderilmek üzere stoklanır.
Ayıklam ünitesi işletmede kapalı alnda bulunmaktadır.Bu ünitede ambalaj atıkları taşıma bandı vasıtasıylaayırma bandına taşınır. Ayırma bandında türlerine göre ayrılır.Bantta 8 göz bulunmaktadır. Her bir göz başında 1 çalışan bulunmakta ayırdıkları ambalaj atıklarını cinslerine göre bu gözlerden göz altında bulunan bigbag çuvallara aktarmaktadır. Bantta ayrıldıktan sonra geri dönüiümü sağlanamayacak olan ayıklarbantın sonunda bulunan çöp bunkerine dökülerek çöp depo alanına götürülmektedir.
Presleme ünitesi işletmede kapalı alanda bulunmaktadır.Ayıklama bandından gelen ambalaj atıkları presleme bölümüne getirilir. Prese bağlı bulunan taşıyıcı bant vasıtasıyla prese gelir. Geri dönüşüm tesislerine götürülmek üzere depolama alnına alınır.
Tesis faaliyetinden kaynaklı oluşabilecek tehlikeli atıklar Atık Yönetimi Yönetmeliğine uygun oluşturulmuş olan Tehlikeli Atık Geçici Depolama sahasında depolanmakta ve maksimum 6 ay içerisinde lisanslı bertaraf/ geri kazanım tesislerine Motat üzerinden talep yapılarak gönderilmektedir. Karışık belediye atıkları ise konteynırlarda toplanarak belediye tarfından alınmaktadır.Tesiste bitkisel atık yağ oluşmamaktadır.Tıbbi atık oluşmamaktadır.Atık pil oluşması durumunda Belediyeye gönderilmektedir.
TESİS GENELİNDE ALINAN GÜVENLİK TEDBİRLERİ
- Atıkların tesise girişte kontrolününü yapıldığı kabul ünitesi yer almaktadır.
- Tesiste tüm yağmur sularının yönü bir noktaya toplanmıştır.
- Tesise kabul edilen atığın kaynağı, miktarı, taşınım türü ve geri kazanım yönetimi gibi bilgileri içeren veri kayıt sistemi oluşturulmuştur.
- Tesise gelen atık tanımlı geçici depolama alanına alınır. Depolama sahasına yağmur suyu girişi önlenmiştir.
- Saha sızdırmaz beton zemin olup tozumaya karşı önlem alınmıştır.
- Çalışnlara Çevre Kanunu İlgili Yönetmelikleri kapsamında periyodik olarak eğitim verilmektedir.
- Tesiste İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili tedbirler uygulanmaktadır.
- Belirli noktalarda yangın söndürme cihazları bulunmaktadır.
- Yangın ve diğer acil durumlarla ilgili teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir.
MAKİNE EKİPMAN LİSTESİ
1 Otomatik hurda presi, konveyörü, patlatma 12 Agromel makinesi (Plastik kırma değirmeni)
2 Forklift 13 Silo
3 Kancalı yükleyici 14 Fan
4 Granül makinesi (PC Kontrolü) 15 Bıçkı
5 Ayıklama bantı (konveyör bant) 16 Kantar
6 Taşıma bantı (konveyör bant) 17 Konteyner
7 Kırma makinesi 18 Elektrikli aletler tornavida, matkap
8 Plastik sıkma makinesi 19 El aletleri (çekiç, pense, anahtar takımı, keser vb.)
9 Kompresör 20 El merdiveni
10 Traktör 21 Elektrik uzatma kabloları
11 Helezon 22 Gaz tüpleri