Ustalık Belgesi

asse

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Özel üniversitelerden alınan ustalık belgeleri inşaatta geçerli mi?

Serkan Nane

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Özel Üniversitelerden alınan belgeler ustalık belgesi değil mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olmayan meslekler için verilen mesleki eğitimlerdir. Ustalık belgeleri, meslek lisesi diplomaları ve mesleki yeterlilik belgeleri başka kapsamdadır.

Murat Yılmazer

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Diğer
Ustalık veya MYK

Jacob

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
2022 yılından önce alınmış mesleki eğitim belgeleri de myk&ustalık gibi tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yetkinlik belgesi olarak kullanılabileceğine dair 2025 Aralık ayında bir tebliğ yayınlandı diye hatırlıyorum. Belge tarihini kontrol ederek ve tebliği araştırarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Jacob

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
26.12.2025 tarih ve 33119 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2019/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025/1) ve Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2021/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025/2) kapsamında;
26.12.2025 tarihi itibariyle

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar,

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olanlar ile

01.01.2022 tarihinden önce Özel Eğitim Kurumları Kanunu kapsamında Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen programları başarıyla tamamlayarak kurs bitirme belgesi alanlar için
diplomalarında, ustalık belgelerinde veya kurs bitirme belgelerinde belirtilen bölüm, alan, program ve dallarda çalıştırılmaları kaydıyla MYK belge şartı aranmayacaktır.

Böylece, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve ilgili Yönetmelik ekindeki listede belirtilen mesleklerde, Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişilerin yukarıda sayılan belgelere sahip olmaları halinde çalıştırılması mümkündür.

okhan

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
26.12.2025 tarih ve 33119 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2019/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025/1) ve Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2021/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025/2) kapsamında;
26.12.2025 tarihi itibariyle

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar,

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olanlar ile

01.01.2022 tarihinden önce Özel Eğitim Kurumları Kanunu kapsamında Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen programları başarıyla tamamlayarak kurs bitirme belgesi alanlar için
diplomalarında, ustalık belgelerinde veya kurs bitirme belgelerinde belirtilen bölüm, alan, program ve dallarda çalıştırılmaları kaydıyla MYK belge şartı aranmayacaktır.

Böylece, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve ilgili Yönetmelik ekindeki listede belirtilen mesleklerde, Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişilerin yukarıda sayılan belgelere sahip olmaları halinde çalıştırılması mümkündür.
Koyu renkle belirttiğiniz proramlar örgün eğitim. Arkadaşımızın sorusu Özel Üniversitelerin açtığı kurslar.
Bu nedenle yeterli değil ve MYK'ya gitmeleri gerekiyor.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.