Doğrudan bu "sıfır kilometre" makine ikilemine odaklanacak olursak; yeni alınan bir makine için hemen periyodik kontrol yaptırmanıza gerek yoktur, ancak bunun çok kritik bir istisnası ve bir "başlangıç" şartı bulunmaktadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Fabrikadan yeni çıktı, her şeyi tamdır" diyerek yasal sorumluluklarını atlıyor; oysa 2026 yılındaki güncel İsgKatip ve EKİPNET denetimlerinde, makinenin yeni olması değil, doğru kurulup kurulmadığı sorgulanıyor.
Yeni makinenin periyodik kontrol takvimini ve yasal "ilk adım" zorunluluğunu aşağıda samimi bir dille özetledim.
İzlenmesi Gereken Rota:
Özetle: Makine sıfır olsa da, kurulduğu yerdeki güvenliğini teyit etmek için bir kez "ilk kontrol" yaptırmanız yasal bir koruma kalkanıdır. Sonrasındaki kontrolleri ise standart periyotlarda (yıllık) devam ettirebilirsiniz.
Yeni makinenin periyodik kontrol takvimini ve yasal "ilk adım" zorunluluğunu aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Kurulum Sonrası "İlk Kontrol" Şartı
İşin aslına bakarsanız, makinenin fabrikadaki sağlamlığı, sizin tesisinizdeki güvenliğini garanti etmez. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yeni alınan makinelerde yaşanan kazaların %70'i hatalı kurulum (montaj) kaynaklıdır. İstatistikler gösteriyor ki, yönetmelik gereği bir makine;- Kurulduktan sonra ve ilk kez kullanılmaya başlanmadan önce,
- Yeni bir yere taşındıktan sonra, mutlaka bir "kurulum kontrolü"ne (veya ilk periyodik kontrole) tabi tutulmalıdır, bizzat uyarayım istedim.
2. Üretici Garanti ve CE Belgesi Yeterli mi?
İtiraf etmek gerekirse, CE belgesi veya garanti belgesi bir "periyodik kontrol raporu" yerine geçmez. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "CE belgesi makinenin güvenli üretildiğini kanıtlar, periyodik kontrol ise o makinenin sizin fabrikanızdaki mevcut şartlarda güvenli çalıştığını belgeler" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.İzlenmesi Gereken Rota:
- Montaj ve Test: Üretici servisinin kurulumu yapıp "Çalışmaya Uygundur" raporu vermesini sağlayın.
- EKİPNET Kaydı: Makineyi hemen isgkatip/EKİPNET sistemine kaydedin.
- Periyodik Takvim: Eğer kurulum kontrolü yapıldıysa, bir sonraki kontrolünüzü yönetmelikteki süreye (Örn: 1 yıl sonra) göre planlayabilirsiniz haliyle.
3. İsgkatip Panelinde "Yeni Ekipman" Tanımlama
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, yeni alınan bir ekipmanı sisteme girdiğinizde sizden "İmal Tarihi" ve "Kullanıma Başlama Tarihi" bilgilerini ister.- Otomatik Takip: Sisteme giriş yaptığınız an, yönetmelik o ekipman için (Örn: Forklift ise 1 yıl) bir geri sayım başlatır.
- Kırmızı Etiket: Eğer kurulum aşamasında bir "İlk Kontrol" raporu girilmezse, bazı yüksek riskli ekipmanlar (Kazanlar, asansörler vb.) sistemde doğrudan "Kontrolü Eksik" olarak görünebilir.
Özetle: Makine sıfır olsa da, kurulduğu yerdeki güvenliğini teyit etmek için bir kez "ilk kontrol" yaptırmanız yasal bir koruma kalkanıdır. Sonrasındaki kontrolleri ise standart periyotlarda (yıllık) devam ettirebilirsiniz.