Doğrudan bu sürecin teknik detayına odaklanacak olursak; İsgKatip 2.0 sisteminde yeni bir şube açılışı, aslında merkez iş yerinden bağımsız bir "yeni iş yeri tescili" gibi işlem görür. İtiraf etmek gerekirse, pek çok kullanıcı şubeyi merkezin bir alt menüsü gibi arıyor; oysa sistem her bir şubeyi, kendine has 26 haneli SGK sicil numarası üzerinden ayrı bir kimlik olarak tanıyor.
2026 yılındaki güncel dijital bürokrasi standartlarına göre, yeni şubenizi sisteme nasıl dahil edeceğinizi ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıda samimi bir dille özetledim.
[Image showing a main office building icon connecting to multiple smaller branch icons through Isgkatip dashboard]
Özetle: Şubeler sistemde ayrı birer iş yeri olarak görünür. SGK tescili yapıldıktan sonra "İşyeri Seç" menüsünden şube sicil numarasını aktif ederek süreci başlatabilirsiniz.
2026 yılındaki güncel dijital bürokrasi standartlarına göre, yeni şubenizi sisteme nasıl dahil edeceğinizi ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıda samimi bir dille özetledim.
Şube Tanımlama Süreci ve SGK Entegrasyonu
İşin aslına bakarsanız, şubenin İsgKatip’te görünmesi için ilk şart, o şubeye ait SGK dosyasının açılmış ve NACE kodunun (tehlike sınıfının) sisteme girilmiş olmasıdır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yeni şube açan firmaların %40'ı, merkezdeki uzmanı şubeye de atayabileceğini sanıyor; ancak her şube için sistem üzerinden ayrı bir sözleşme (veya görevlendirme) yapılması yasal zorunluluktur. İstatistikler gösteriyor ki, şube tescili yapıldıktan sonra verilerin sisteme düşmesi genellikle 24-48 saat sürer, bizzat uyarayım istedim.Şubeyi Görünür Kılmak İçin Atılacak Adımlar
İtiraf etmek gerekirse, bazen şube açılsa da "İşyeri Seç" menüsünde karşınıza çıkmayabilir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Yeni şubeyi listede göremiyorsanız, e-Devlet üzerinden şirket yetkilisinin o şube dosyasında da 'Yönetici' olarak tanımlı olup olmadığını kontrol edin" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, isg-katip panelinde "İşyeri Kartı" sekmesine gidip "SGK'dan Sorgula" butonuna basmanın, yeni açılan şubeleri listeye zorla eklemek için en etkili yol olduğunu gösteriyor.[Image showing a main office building icon connecting to multiple smaller branch icons through Isgkatip dashboard]
Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Detay: "Tehlike Sınıfı"
2026 standartlarında modern bir panel olan isg-katip, şubenin NACE kodu merkezden farklıysa (örneğin merkez "Az Tehlikeli" ofis, şube "Tehlikeli" bir depo ise), uzman atamasını buna göre kısıtlar. Şube tanımlaması yaparken:- Sicil No Kontrolü: Şubenin 26 haneli numarasını doğru not alın.
- Yetkili Ataması: Şube müdürünün veya vekilinin e-Devlet yetkisini kontrol edin.
- Sözleşme Yenileme: Şube için ayrı bir "Hizmet Alan Girişi" yaparak sözleşme sürecini başlatın.
Özetle: Şubeler sistemde ayrı birer iş yeri olarak görünür. SGK tescili yapıldıktan sonra "İşyeri Seç" menüsünden şube sicil numarasını aktif ederek süreci başlatabilirsiniz.