Bilgilendirme Mutfak Yangınları

Konu, 'Yangın Emniyeti ve Kontrol Yöntemleri' kısmında Kaan SAKA tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Kaan SAKA

    Kaan SAKA TÜİSAG Yönetici Admin



    MUTFAK YANGINLARI:
    • Genellikle tüp az patlaması, kızartma esnasında tava ve tencere yağ parlaması ve sönmeden yanar halde çöp sepetine bir kibrit çöpünden kaynaklanmaktadır.
    • Yangın olayında önce önlem, sonra söndürme gelir.

    Mutfak yangınları için önlem alınması:

    • LPG (tüp gaz) tüplerini daima dik tutunuz.
    • Bağlantı hortumlarını sürekli kontrol erdiniz, eskimiş hortumları derhal değiştiriniz ve 1.25 m den daha uzun bağlantı hortumu kullanmayınız.
    • Arızalı detantörünüzü hemen değiştiriniz ve her tüp değişiminde contalarıda mutlaka yenileyiniz.
    • Piknik tüpler üzerine geniş tabanlı tencereler koymayınız, mecbur kalmadıkça kontrolü elden bırakmayınız.
    • Doğalgaz ve LPG kaçakları için Gaz Alarm Detektörü taktırınız.
    • Gaz kaçağı hissettiğiniz mahallede kıvılcım çıkarabilecek tüm hareketlerden uzak durunuz; Ateş yakmayınız, buz dolabı kapağını açmayınız, elektrik anahtarlarına dokunmayınız ve ortamı havalandırınız.
    • Kaçak LPG ise zeminden, doğalgaz ise tavandan süpürge ile havalandırma yapınız.
    • Kaçak tespiti için kesinlikle kibrit veya çakmak değil, sabun köpüğü kullanınız.
    • Yaktığınız kibritlerin söndüğünden emin olmadıkça çöp kutusuna atmayınız.
    • Unutmayın ki küçük bir kibrit alevi çöp sepetindeki kağıt parçalarını (yanıcı maddeleri) kolayca tutuşturur.
    • Her yangın küçük olarak başlar kimsesiz bir ortamda sinsice gelişir.
    • Tavada yağ kızartırken yağın taşmamasına dikkat ediniz.
    • Telefon ve kapı zili çaldığında ocağı minimum konuma getiriniz, konuşmanız veya görüşmeniz uzun sürecek ise kapatınız.
    • Taşması muhtemel yemekleri pişirir iken daima kısık ateş kullanınız. Aceleniz varsa yüksek ateşte başında bekleyiniz. Ocakta bir şey pişirirken kesinlikle yatmayınız
    • Yemek pişirmenize çocuklarınız yardımcı oluyor ise onları da yangın tehlikesine karşı uyarınız.
    • Kazara oluşacak kaymalara karşı tavanın kulpunu ocağın ortasına doğru tutunuz, sıcak kulpları bir bez veya tutacakla kontrollü bir şekilde tutunuz
    • Tava yangınlarında kesinlikle su kullanılmamalıdır. Zira su yangının büyümesine ve kontrolden çıkmasına sebebiyet verir.
    • Kızartma esnasında küçük yağ parlamalarını boğmak (söndürmek) için, tava kapağını daima yakınınızda bulundurunuz ve olay anında üzerine kapatınız
    • Bir yağ parlamasında tavayı sağa sola taşımayınız bu durumda yangın sizinde üzerinize sıçrayabilir.
    • Tüm gayretlerinize rağmen yangın sönmeyip büyük boyutlara yükseliyor veya büyük bir yangınla karşı karşıya kalıyor iseniz derhal itfaiyeyi arayınız.
    • Elbezi, havlu ve peçete gibi tutuşabilir eşyaları ocaktan uzak tutunuz.
    • Kızartma yaparken kolu uzun ve geniş elbise giymeyiniz.

    Kaynak : http://www.batieksperlik.com





     
    İsmail HAN, Mustafa ULUSOY, love ve 4 kişi daha buna teşekkür etti.
  2. Haldun

    Haldun TÜİSAG Üyesi



    MUTFAK YANGINLARI
    Günlük yaşantımızda kullandığımız mekanlar arasında en fazla sanırım mutfaklar olmaktadır. Bu alanları Yangın Güvenliği açısından incelediğimizde bir çok yangın sebepleri karşımıza çıkmaktadır. Özellikle ocaklar ve elektrikli cihazlar bu listenin başında yer almaktadır.
    Mutfak yangınları dediğimizde aslında sadece evlerimizdeki mutfakların değil işyerlerimizde bulunan yemekhaneler ve aşhaneleride bu başlık altına almamız gerekir.


    MUTFAKTA YANGIN GÜVENLİĞİ / KONTROL LİSTESİ
    MUTFAĞINIZ YANGINA KARŞI GÜVENLİ Mİ?
    Mutfakta yangına karşı maksimum güvenliği sağlamanız için aşağıda belirtilenleri
    uygulamanızı öneririz:
    ÆYemek pişirirken ocağın yanından ayrılmanız durumunda yangın çıkabilir. Mutfaktan
    ayrılmanız gerektiğinde ocağı kapatınız.
    Æ Yemek pişirirken dar kollu giysiler giyininiz.
    Æ Yemek pişirirken çocukları ocak ve fırından uzak tutunuz. Fırının etrafına bir koruyucu
    monte ettirmeyi düşününüz.
    Æ Kurutma bezleri, fırın eldivenleri ve diğer yanıcı materyaller ocak ya da fırından
    oldukça uzak bir yerde tutulmalıdır.
    Æ Sıvı yağı dikkatli bir şekilde kullanınız; tencerede yavaş yavaş kızdırınız, doğru
    büyüklükte tencere kullanınız ve ateşin altını yağın sıçramasını önleyecek şekilde
    açınız.
    Æ Devrilmelerini önlemek için, tencere ve tavaları ocağın üzerine sapları içeri doğru
    gelecek şekilde koyunuz.
    Æ Fırının ızgarasını her kullanışınızın ardından ve davlumbaz filtrelerini ve tüm pişirme
    aletlerini düzenli olarak temizleyiniz.
    Æ Su, yanan yağı söndürmez – yanmakta olan yağ üzerine asla su dökmeyiniz. Bu tür
    yangının üzerine su dökülmesi yangının daha çabuk yayılmasına ve ayrıca korkunç
    yanıklara neden olabilir.
    Æ Mutfakta yangın söndürücü ve yangın battaniyesi bulundurunuz ve nasıl
    kullanıldıklarını öğreniniz.
    Æ Fırın ve eviyenin olduğu alana kaymayan bir döşeme kaplatmayı düşününüz.
    Æ Sıvı yağın alev alması durumunda, ocağı kapatınız ve tavanın kapağını örtünüz ya da
    alevleri söndürmek için yangın battaniyesi kullanınız. Yangının yayılmasına ve ağır
    yaralanmalara yol açabileceğinden, tavayı bu durumda evde dolaştırmayınız. Yağ
    yeniden alev alabileceğinden, kapağı açmadan önce yağın soğumasını bekleyiniz.
    Æ Mutfakta yangın çıkması ve ileri yaş ya da başka bir nedenden ötürü söndürmeye
    cesaret edememeniz
    durumunda, aleti kapatınız, mutfaktan ayrılınız ve güvenli bir yerdeki telefondan 110
    çevirerek İtfaiyeyi arayınız.
    Æ Kullandıktan sonra pişirme aletlerini kapatmayı unutmayınız.
    (İBİTEM BİLGİ DOKÜMANI)http://www.ibb.gov.tr/sites/itfaiye...YanginlarinaKarsiAlinmasiGerekliTedbirler.pdf

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]



     
    msinay bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica