Merhaba Arkadaşlar,
Torba kanun tasarısındaki son değişiklik
"MADDE 55- 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Geçici 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(2) Bakanlık, usul ve esaslarını belirlemek kaydıyla, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmaya yetkilidir."
MADDE 56- 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) 6 ve 7 nci maddeleri;
1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde,
2) 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,"
şeklinde görünmekte.
50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 6 ay öteleme görünüyor. Tabi Genel Kurulda değişmez ise.
İyi Çalışmalar herkese
benim kafam allak bullak oldu.neyle karşılaşacağımız belli diil.inş hayırlı olur bizim için.kursta gördüğümüz 4857 boşamıydı acaba![]()
"
Sahip olunan belge sınıfına göre ifadesinden de C sınıfı uzmanlar B sınıfı olmak üzere, B sınıfı olan uzmanlar da A sınıfı olmak üzere sınava girebilir şeklinde anladım. Doğru mu?
o maddeden çıkan sonuç bu bende senin gibi anladım. ama bu sefer galiba nace kodlarını işin içine katmadan direk prim gün sayısına göre sınava girme hakkı verecekler
arkadaşlar,
cuma günü bakanlığa uğradım
C den B ve B den A ya geçişte hatta prim gün sayısı yeterli ise C den A ya geçiş olarak 1 yıl içerisinde 1 sınav hakkı vererek geçişi öngörüyorlar
C den A ya geçişte C sınıfı bir uzmanın en az 3500 prim gün ödemesi olma şartı aranacakmış ( uzman olarak çalışmışlık aramıyorlar )
C den B ye geçişte ise 2200-2500 gibi bir prim ödemesi aranacakmış
sebebine gelince A ve B sınıfı uzman sayısının şu an 1300 civarı olduğunu ve yeter sayının çok altında kalmaları gerek sahada gereksede istedikleri ücretlerin çok fazlalığından dolayı sorunların büyüdüğünü ve buna çözüm aradıklarını anlattılar
Değerli Meslektaşlarım,
Sayın Milletvekili Levent TÜZEL'in verdiği yada vereceği yasa tasarısını inceledim. sayın Milltvekilinin konuya vakıf olmadığı aşikar.Tasarıda diyor ki ; 5 yıl mesleğinde görev yapmış uzmanlar tehlikeli sınıfa bakabilsin,8 yıl mesleğinde görev yapmış uzmanlar çok tehlikeli sınıfa baksın.Biz C sınıfı İş Güvenliği Uzmanları zaten 3 yıl süreyle tehlikeli sınıfa bakabiliyoruz.3 yıl mesleğinde görev yapmış C sınıfı Uzmanlar 7 yıl boyunca zaten A sınıfının baktığı çok tehlikeli yerlerde görev yapabilecek.Bu tasarı bize bir şey kazandırmadığı gibi bakmaya haiz olduğumuz yerleri de elimizden alacak .Bunu nasıl ve neden sundular anlayamadım.Birileri dikkat çekmek istiyor sanırım .Saygılar
Paylaşımın için teşekkürler... Benim aldığım duyuma göre prim gün sayısı kısa tutulacak çünkü şartı sağlamayan çok fazla kişi var... 3-5 yıl tecrübe istiyecekler diye duyum almıştım. Ayrıca C den B - B den A sınıfı olacak diye... C den A olayını yapmayacaklar... Çünkü B zaten A sınıfına bakabiliyor demişlerdi... Şimdi kafam karıştı acaba benim istihbarat mı yanlış...
arkadaşlar,
cuma günü bakanlığa uğradım
C den B ve B den A ya geçişte hatta prim gün sayısı yeterli ise C den A ya geçiş olarak 1 yıl içerisinde 1 sınav hakkı vererek geçişi öngörüyorlar
C den A ya geçişte C sınıfı bir uzmanın en az 3500 prim gün ödemesi olma şartı aranacakmış ( uzman olarak çalışmışlık aramıyorlar )
C den B ye geçişte ise 2200-2500 gibi bir prim ödemesi aranacakmış
sebebine gelince A ve B sınıfı uzman sayısının şu an 1300 civarı olduğunu ve yeter sayının çok altında kalmaları gerek sahada gereksede istedikleri ücretlerin çok fazlalığından dolayı sorunların büyüdüğünü ve buna çözüm aradıklarını anlattılar
Bunu meburen yapacaklar. çünkü A sınıfları çok yüksek paralar talep ediyorlar. son tebliğatta 750 prim gününe sahip C sınıfı uzmanın çok tehlikeli yere bakabilmesi de bunu düşürmek için di. ama ordaki nace muhabbetinden dolayı benim gibi bir çok kişi faydalanamadı. bakalım hakkımızda hayırlısı
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.