MADDE 22- 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (ş) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir. "d) Eğitim kurumu: Bu Kanun ile bu Kanuna dayanılarak düzenlenen alt mevzuat hükümleri uyarınca eğitim vermek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşları," "ş) Diğer sağlık personeli: İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, diğer sağlık personeli belgesine sahip ebe, hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknikeri, acil tıp teknisyeni, çevre sağlığı teknikeri veya çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olan kişileri," T B M M Tutanak Hizmetleri Başkanlığı Komisyon: SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU Sayfa:76 "t) Çalışan sağlığı merkezi (ÇASMER): Sağlık Bakanlığına bağlı, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunmak üzere bu Kanun kapsamında Bakanlıkça yetkilendirilen, gerekli donanım ve personele sahip birimi, u) Ekipman muayene kuruluşu: İşin yapılmasında kullanılan her türlü makine, alet, ekipman, tesis, teçhizat, cihaz ve koruyucu sistemlerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden; mevzuat, ilgili standart ve kontrol kriterlerine uygun kullanımının sağlanması ve sürdürülmesi adına bakım veya muayene, test ve kontrol yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşları," BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Maddeyle ilgili görüş var. Buyurun. KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkan, teşekkürler. 6331 sayılı Kanun’un kanunlaşması sürecinde katkıda bulunmuş bir akademisyen olarak, kamunun, özellikle Sağlık Bakanlığının bu alana girmiş olmasından duyduğumuz memnuniyeti belirtelim. Ancak burada bazı sorunlu ifadeler var Sayın Başkan, değerli üyeler. Örneğin, "iş yeri hemşireliği belgesine sahip olma" yerine, "diğer sağlık personeli belgesi" yaklaşımı doğru değil çünkü iş yeri hemşireliği, iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı gibi özel bir alan. Bu konuda eğitimler veriliyor. Bu alanı yok sayıp diğerlerini de bu alana getirecek bir düzenlemenin açıkçası doğru olmadığını düşünüyoruz. ÇASMER'in daha kapsamlı hizmet sunmaya başlaması doğru ancak burada da bir tuhaflık var. Önce yönetmelik sonra kanunun çıkarılması yerine bunun daha önceden kanunla düzenlenmiş olması tercih edilmeliydi. Ayrıca burada bu "ekipman muayene kuruluşu" tanımı çok uygun bir tanım değil çünkü bu tanımın içeriğine baktığımızda bunların Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlar olacağı, yine özel sektöre yeni bir alan açıldığı anlaşılıyor. Bu arada, asıl önemli olan da bu tanımla birlikte iş güvenliği uzmanlarının görevleri birbiriyle çelişiyor. Dolayısıyla, bu madde iyi hazırlanmamış. Bu maddenin özünde kamunun Sağlık Bakanlığı aracılığıyla özellikle küçük, az sayıda işçisi olan iş yeriyle hizmet sunması hedefleniyorsa bu doğru bir yaklaşım, bunu destekleriz ama iş yeri hemşireliğinin ortadan kaldırılması ve "ekipman muayene kuruluşu" tanımı ile özellikle "iş güvenliği uzmanı" tanımları arasında bir muğlaklık, bir çelişki yaratacak bir tarzın tercih edilmesi doğru değil. Dolayısıyla, bu maddenin yeniden düzenlenmesinin uygun olacağı kanısındayız. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Evet, buna kim cevap verecek arkadaşlar? MÜHİP KANKO (Kocaeli) - Bir de bu ihtiyaç nereden doğuyor? BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Buna bir cevap verilsin Sayın Vekilim, ondan sonra belki soracağınız şey de cevaplanmış olur. Buyurun. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ESENKAR - Sayın Bakanım, ben de saygılarımı sunuyorum. Şimdi, diğer sağlık personeliyle ilgili meselemiz şu: İş yeri hemşireliği 2012 yılında kanun ilk geçtiğinde var olan bir şey ancak onun, yine kapsamı genişleterek hemşirenin de içinde olacağı ve 10 ve üzerinde olan çok tehlikeli iş yerlerinde diğer sağlık personelini de görevlendirme zorunluluğu getiren kanunun diğer madde hükümlerinde var. Bu yüzden böyle bir değişikliğe gitmek istiyoruz. Yani iş yeri hemşireliğini de kapsayan bir şey, orayı bitiren bir şey değil. Onlardan da isteyen... KAYIHAN PALA (Bursa) - Onu yok etmeden bu yapılabilirdi. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ESENKAR - Sayın Vekilim, ikisini... BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Onu yok ediyor musunuz, etmiyor musunuz? İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ESENKAR - Yok etme değil. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Hah, o soruluyor. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ESENKAR - Hemşire var. Onun içinde tanımlarda ismi değişiyor Sayın Vekilim, ismi değişiyor. KAYIHAN PALA (Bursa) - Yani ama şimdi ismi değişince yok oluyor. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ESENKAR - Görev aynı kalacağı için bu daha geniş kapsamlı, daha başka işleri de yapabilsin diye diğer görevlileri de buraya tanımlamış olduk. Zaten kanunun diğer metinlerinde bu var diğer sağlık personeli olarak. Yetkilendirdiğimiz, belge verdiğimiz zaten var. Aslında kanunu uygun hâle getiriyoruz. Diğeri, ekipman muayene kuruluşuyla ilgili, iş güvenliği uzmanlarının bitirme şeyiyle ilgili şunu söylemek istiyorum: "Ekipman muayene kuruluşu" dediğimiz bizim şu anda zaten yeni bir alan değil, 165 tane ekipman muayene kuruluşumuz, akredite muayene kuruluşumuz zaten var hâlihazırdır çünkü iş kazasında ekipmanlar, sizin de malumunuzdur ki, bir risk unsurudur. Bu risk unsurlarını da minimize etmek için ekipmanların periyodik olarak kontrollerinin sağlanması lazım. Bunu da ancak yetkin, profesyonel ekiplerin yapması lazım. Biz de başvurular çerçevesinde yetkilendirdiğimiz, denetlediğimiz birimlerce yapılmasını istiyoruz; bunu da o yüzden tanımlara yedirmek istedik açıklama yapmak için, daha açık olsun diye. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Evet, Sayın Vekilim tamam mı? Tamam. Teşekkür ediyoruz. Arkadaşlar, önergeyi okutuyorum: Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığına Görüşülmekte olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 22'nci maddesinde yer alan (u) bendinin teklif metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz. T B M M Tutanak Hizmetleri Başkanlığı Komisyon: SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU Sayfa:77 Kayıhan Pala Aylin Yaman Ali Karaoba Bursa Ankara Uşak Mühip Kanko Gamze Akkuş İlgezdi Kocaeli İstanbul Gerekçe: İlgili maddenin (u) bendine göre işin yapılmasında kullanılan her türlü makine, alet, ekipman, tesis, teçhizat, cihaz ve koruyucu sistemlerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden mevzuat, ilgili standart ve kontrol kriterlerine uygun kullanımının sağlanması ve sürdürülmesi adına bakım veya muayene, test ve kontrol yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlar muayene kuruluşu olarak tanımlanmıştır. Madde metninde yapılan tanımlamayla ilgili kuruluşlar ile iş güvenliği uzmanlarının görevleri birbiriyle çelişmektedir. Dolayısıyla, bu muğlaklığın giderilmesi ve bu tür kuruluşların görev ve çalışma alanlarının net bir biçimde tanımlanması gerekmektedir. Bu nedenle ilgili bendin madde metninden çıkarılması önerilmiştir. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmemiştir. Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. Evet, diğer maddeye geçiyoruz. MADDE 23- 6331 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci cümlesinde yer alan "birimlerinden" ibaresinden sonra gelmek üzere "veya ÇASMER'lerden" ibaresi, bende aşağıdaki cümle ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. "Ancak, 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işyerinin bağlı bulunduğu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundan hizmet alarak da yürütebilirler." "(5) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir." BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Bu konuda görüş var. Kayıhan Bey, buyurun. KAYIHAN PALA (Bursa) - Teşekkürler Sayın Başkan. Burada bir yanlış anlaşılma var. Yani sanki "İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı olmadan bu iş yapılacak." deniyor ama asla böyle bir anlaşılma olmaması gerekir. Buradaki o muğlaklığı giderelim. Onlar sürekli olarak istihdam edilmeyecek anlamında. Burada kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinden hizmet alınması meselesinin biraz aydınlatılmaya ihtiyacı var. Burada ne kastediliyor? Yani TMMOB ve Türk Tabipleri Birliğinden mi bahsediliyor ya da nedir bahsedilen? Onu anlayabilirsek çok sevinirim. HÜSEYİN OLAN (Bitlis) - Veya esnaf odalarından mı? BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Kim açıklayacak arkadaşlar? KAYIHAN PALA (Bursa) - "Kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü" denilmiş. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Sayın Vekilimiz açıklayacak, buyurun. CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Bu, 10'un altında işçisi olanlar için geçerli olan bir şeydi ama bunu ticaret odaları, meslek grupları kendi komiteleri alanında verecekleri sertifika programıyla yapacaklardı. Bunu çıkarıyoruz Başkanım şimdi bir önergeyle. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Teşekkür ediyorum. KAYIHAN PALA (Bursa) - Yani yalnızca ÇASMER'in tanımını yapıyoruz bu maddede o zaman. CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet. KAYIHAN PALA (Bursa) - Şey yapmıyoruz, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri... Öyle bir önerge var bununla ilgili. CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Hayır, öyle bir önerge yok. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Yok yok, öyle bir önerge yok. 2 önerge var. İlk önergeyi okutuyorum: Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığına Görüşülmekte olan (2/2717) esas numaralı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 23'üncü maddesinin teklif metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz. Ömer Faruk Gergerlioğlu Hüseyin Olan Kocaeli Bitlis T B M M Tutanak Hizmetleri Başkanlığı Komisyon: SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU Sayfa:78 Gerekçe: Küçük esnaf gerekli olmadığı hâlde ekonomik olarak zor durumda bırakılıyor. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Önerge kabul edilmemiştir. Diğer önergeyi okutuyorum: Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığına Görüşülmekte olan (2/2717) esas numaralı Kanun Teklifi'nin 23'üncü maddesinin çerçeve hükmünde yer alan ",bende aşağıdaki cümle" ibaresinin ve aynı maddeyle 6331 sayılı Kanun’un 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine eklenen cümlenin teklif metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz. Ümmügülşen Öztürk Orhan Ateş İstanbul Bayburt Gerekçe: Önergeyle, 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, iş yerinin bağlı bulunduğu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundan hizmet alarak da iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilmesine ilişkin düzenleme, meslek kuruluşlarının kurumsal kapasitesinin talep edilecek hizmeti karşılamada yetersiz kalabileceği ve bu hizmeti sağlanabilmesine ilişkin düzenlemelerin Bakanlıkça alt düzenlemelerle yapılabileceği gözetilerek teklif metninden çıkarılmaktadır. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Maddeyi kabul edenler... Kabul etmeyenler... Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Diğer maddeyi okutuyorum: MADDE 24- 6331 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan "veya iş güvenliği uzmanınca," ibaresi ",iş güvenliği uzmanı veya ortak sağlık ve güvenlik birimi yönetimi tarafından" şeklinde değiştirilmiş ve dördüncü cümlesinde yer alan "süreyle" ibaresinden sonra gelmek üzere ";ortak sağlık ve güvenlik biriminin yetki belgesi altı ay, tekrarında ise bir yıl süreyle" ibaresi eklenmiştir. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Önerge yok. Bu konuda görüşü olan, söz almak isteyen var mı? Kayıhan Bey, buyurun. KAYIHAN PALA (Bursa) - Bakın, burada çok önemli bir şey var. "Veya" yerine "ve" denilmesi gerekir. OSGB'lere bunu "veya" biçiminde aktarmak doğru bir tutum değil. Kimin sorumlu olacağı belli değil. O yüzden burada hem iş güvenliği uzmanlarının hem iş yeri hekiminin hem de OSGB söz konusuysa OSGB yönetiminin... Benim tek önerim var, "veya" yerine "ve" yapın. Dolayısıyla sorumluluğu OSGB kendi çalışanına aktarmış olmasın. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Evet, teklif veren arkadaşlarımız... ZEKİ KORKUTATA (Bingöl) - O şekilde çıkarılmasını uygun görmüyoruz. Aynı şekilde devam etsin. Aralarında bir hiyerarşik yapılanma olmayacak Sayın Başkanım. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - "Ve/veya" birlikte desek... ZEKİ KORKUTATA (Bingöl) - Karşılıyor mu? BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Karşılar diye düşünüyorum. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ESENKAR - "Veya"yı şu sebeple koymuştuk: Biri yükümlülüğü bildirince diğerinin de bildirme zorunluluğu kalksın diye. "Ve/veya" olursa bizim için de sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - "Ve/veya" diye düzeltiyoruz. Ben bir sözlü önerge veriyorum "ve/veya" diye düzeltilmesi konusunda. Oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Oy birliğiyle kabul edilmiştir. 25'inci maddeyi okutuyorum: MADDE 25- 6331 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de" ibaresi "ÇASMER'lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından da" şeklinde değiştirilmiştir. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Madde 26'yı okutuyorum: T B M M Tutanak Hizmetleri Başkanlığı Komisyon: SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU Sayfa:79 MADDE 26- 6331 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin madde başlığında yer alan "ihtar" ibaresinden sonra gelmek üzere ",askı" ibaresi eklenmiş ve birinci fıkrasında yer alan "İş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan, ölçüm ve analizleri yapan kişi, kurum, kuruluşlar ve eğitim kurumları ile ilgili olarak" ibaresi "Bu Kanun kapsamında yetkilendirilen veya belgelendirilen kişi ve kuruluşlara yönelik" şeklinde değiştirilmiştir. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde oy birliğiyle kabul edilmiştir. Madde 27'yi okutuyorum: MADDE 27- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - 27'nci madde üzerinde 1 önerge var. Okutuyorum: Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal işler Komisyonu Başkanlığına Görüşülmekte olan (2/2717) sıra sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 27'nci maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz. "Madde 27- Bu Kanunun; a) 7'nci maddesi 21/12/2024 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, b) 12 ve 21'inci maddeleri yayımını izleyen ayın başında, c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer." Ümmügülşen Öztürk Orhan Ateş İstanbul Bayburt Gerekçe: (2/2717) sıra sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 7, 12 ve 21'inci maddelerinin yürürlük tarihlerinde değişiklik yapılması amaçlanmaktadır. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Önerge kabul edilmiştir. Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir. Madde 28'i okutuyorum: MADDE 28- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Oy çokluğuyla kabul edilmiştir. Arkadaşlar, kanunun tüm maddelerini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Oy çokluğuyla kabul edilmiştir. Pazartesi günü saat dörde kadar muhalefet şerhi için izin istiyoruz: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. Özel sözcüler için Erol Bey, Orhan Bey... Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. Arkadaşlar, çok teşekkür ediyorum; çalışmaya katılan bütün arkadaşlarımıza, katkı yapan milletvekillerimize, eleştiren milletvekillerimize, bize alternatif yollar gösteren arkadaşlarımıza, hepinize teşekkür ediyorum. Çok sağ olun. Kapanma Saati: 22.09